Dictionary

Here you will find definitions and explanations of many of the terms used in the investment world.

Click on the individual words in the left column to read more.

Afkast, økonomisk udfald af en investering i form af rente, udbytte eller kursgevinst/tab.
Aktie, betegnelsen for en ejer­andel i et aktieselskab (A/S). En aktie er et værdipapir og er i dag registreret elektronisk. Eksempel: I Danmark er aktier registreret i VP Securities (Værdipapircentralen), og handlen med børsnoterede aktier sker på Nasdaq Copenhagen (Københavns Fondsbørs)."
Aktieindeks (eng: stock market index), et indeks som viser den gennemsnitlige kursudvikling for de aktier, der indgår i indekset. Eksempel: Der findes en række forskellige indeks, fx de 500 største amerikanske selskaber (S&P500), de 20 største danske selskaber (C20), brancheindeks, som viser kursudviklingen for alle aktier i en given branche eller geografisk opdelte indeks.
Aktieklasse (eng: share class), gruppering af aktier med forskellige rettigheder. Aktierne i samme aktieklasse har samme rettigheder vedrørende fx stemmeandel. Eksempel: De mest almindelige aktieklasser er benævnt A-aktier og B-aktier, hvor A-aktier på generalforsamlinger kan være tildelt større stemmeandel end B-aktier. C-aktier er ofte præferenceaktier, hvor aktierne forlods har ret til et udbytte frem for andre aktieklasser.
Aktietilbagekøb (eng: share buy backs), bruges i forbindelse med et selskabs køb af egne aktier. Der kan være flere formål med et aktietilbagekøb, fx at at ledelsen ikke kan finde bedre investeringsmuligheder, købet vil understøtte kursen. Selskabet kan efterfølges vælge at afnotere aktierne, hvilket betyder at der vil være færre aktier (nedskrivelse af aktiekapitalen). Eksempel: Det vil i praksis betyder at aktionærerne ejer en større andel af de samlede antal aktier og at selskabets multipler, som beregnes per aktie forbedres, fx EPS / Earnings Per Share.
Aktiv (eng: asset), økonomiske ressourcer, som ejes eller kontrolleres af en person eller en virksomhed, og som forventes at skabe indtjening. Aktiver står i balancens debetside i et selskabs regnskab. Den anden halvdel af virksomhedens balance udgøres af passiver. Eksempel: Aktiver inddeles i anlægsaktiver, fx maskiner og bygninger, og omsætningsaktiver, fx varebeholdninger, kundetilgodehavender og kontanter.
Aktiv investering, placering af midler, som sker ved en konkret beslutning om 1) hvilke selskaber, der skal investeres i, og 2) hvor meget der skal investeres i hvert selskab. Det modsatte af aktiv investering er passiv investering, hvor investeringen blot replikerer et bestemt aktieindeks, fx en S&P 500 ETF.
Aktivklasse, bred betegnelse for de forskellige investeringstyper som findes, og som hver især tilbyder investorerne en række forskellige afkast- og risiko-profiler. De primære typer er:
  • Kontant: Den andel af formuen, som er placeret i kontanter (bank konti) eller i meget korte rentebærende papirer, typisk statsobligationer med så lidt restløbetid, at risikoen (rentefølsomheden) i disse er begrænset (typisk under 1 år).
  • Obligationer: et værdipapir hvor en stat eller et selskab som udsteder rejser kapital (hovedstolen) fra investoren, som så til gengæld forrentes og afdrages af udstederen (læs mere her)
  • Fast Ejendom: Danske og udenlandske ejendomme. Herunder kan også findes skov (læs mere her)
  • Alternative investeringer: Typisk unoterede værdipapirer (ikke noteret på en børs) som giver ejerskab af et privat selskab fx et ApS eller A/S i Danmark, Private Equity investering, infrastruk eller Angle/Seed/Startup investering.
Du kan læse om fordeling mellem aktivklasser her.
Alfa, anvendes som udtryk for afkastet af en aktie eller portefølje sammenlignet med afkastet af et bestemt benchmark. Eksempel: En investeringsforening med en alfa på 2% betyder, at foreningen har givet et afkast, som er 2 procent højere end afkastet af det valgte benchmark, fx S&P500.
Altman Z-score, model som giver et skøn over risikoen for et selskabs konkurs ud fra fem regnskabsmæssige nøgletal. Modellen angives at være 90 procent sikker for forudsigelsen af konkurs ét år frem og 80 procent sikker for forudsigelsen to år frem. Eksempel: Altman Z-Score mindre end 1.81, er i 'Distress Zones' (høj risiko). Altman Z-Score mellem 1.81 og 2.99, er i Grey Zones (medium risiko) Altman Z-Score er større end 2.99, er i 'Safe Zones' (lav risiko).
American Depositary Receipt (ADR), et amerikansk certifikat for en aktie i et ikke-amerikansk selskab noteret på en amerikansk børs. Eksempel: Novo Nordisk ADR registreret på New York Stock Exchange (ticker: NVO).
Amortisering, den løbede afskrivning eller afvikling af et aktiv gennem betaling af afdrag. Eksempel: 30-årigt obligationslån i en ejendom, hvor der hver måned afdrages et fast beløb indtil hovedstolen er tilbagebetalt.
Arbitrage, udnyttelse af forskelle i værdifastsættelsen af to eller flere finansielle aktiver. Eksempel: Udnyttelse af uligevægt på fx et specifikt marked eller eller specifikke aktiver såsom olieprisen i Europa versus olieprisen i USA.
Årlige omkostninger i procent (ÅOP), ét samlet procenttal for de samlede årlige omkostninger ved et lån eller køb/salg af et aktiv, fx aktier. For aktier omfatter ÅOP således administrationsomkostninger og handelsomkostninger.
Basispoint, bruges normalt i forbindelse med renteberegning og svarer til en hundrededel procent (1/100 %) Eksempel: Typisk tales der om stigning på fx '100 eller 200 basispoint', hvilket svarer til 0,1 eller 0,2%. 100 basispoints = 0,1% 10 basispoints = 0,01% 1 basispoint = 0,001%
Bear market, et marked med falde kurser under stor omsætning og pessimisme. Der findes ikke en objektiv definition, men begrebet anvendes typisk, når der er sket fald på 20 procent eller mere fra den seneste top. Når aktiekurserne falder og falder, taler man om, at vi er inde i et 'bear market'. Eksempel: Typisk anvendt til at beskrive aktiemarkedet, men kan også referere til obligations-, ejendoms, valuta- eller råvaremarkederne. Modsætningen til bear market er 'bull market'
Bestyrelse (eng: Board of Directors), et selskabs øverste ledelse og vælges på selskabets generalforsamling til at varetage ejernes interesser. Bestyrelsen skal sørge for en god og ansvarlig organisation og ledelse af selskabet. Bestyrelsen ansætter direktionen, som er ansvarlig for den daglige ledelse af selskabet. Eksempel: I Danmark består en bestyrelse af mindst tre personer, hvoraf én er bestyrelsesformand med særlige pligter vedrørende indkaldelse m.v. og ofte med den udslagsgivende stemme i tilfælde af stemmelighed.
Beta (ß), målestok for hvorvidt en aktiekurs svinger mere eller mindre end markedet som helhed. Disse udsving benævnes 'volatilitet' er beregnes på baggrund af udviklingen af den historiske aktiekurs sammenlignet med det samlede aktiemarked. Eksempel: Den neutrale Beta-værdi er 1, mens en Beta-værdi på 1,5 betyder, at aktien svinger 50 procent mere end markedsgennemsnittet. Har en aktie en beta på 2, betyder det, at aktiekursen vil have dobbelt så store udsving (op og ned i pris) sammenlignet med markedsgennemsnittet.
Bull market, et marked med stigende kurser under stor omsætning og optimisme. Der findes ikke en objektiv definition, men begrebet bruges typisk, når der er sket en stigning på 20 procent eller mere fra den seneste top eller bund. Når aktiekurserne stiger og stiger, taler man om, at vi er inde i et 'bull-market'. Eksempel: Typisk anvendt til at beskrive aktiemarkedet, men kan også referere til obligations-, ejendoms, valuta- eller råvaremarkederne. Modsætningen til bull market er 'bear market'
Cash flow (da: pengestrøm), de betalingsstrømme, som en virksomheds drifts-, investerings- og finansieringsaktiviteter medfører i en periode. Nettopengestrømmen fra driftsaktiviteten kan måles med to metoder. Den direkte metode tager udgangspunkt i bruttostrømmene, fx indbetaling fra kunder og udbetaling til vareleverandører og ansatte. Den indirekte metode viser de underliggende komponenter som overskud før afskrivninger, ændring i varelagre, varekreditorer mv. Begge metoder anvendes i dansk regnskabspraksis.
Cyclical Adjusted Price Earnings (CAPE), Metode til at vurdere hvorvidt et aktiemarked (typisk et index) er over eller undervurderet på baggrund af den langsigtede indtjening. Det beregnes ved at tage indtjening per aktie (EPS) efter inflation over en 10-årig periode og dividere det med den aktuelle markedspris. Til forskel fra Price-to-earnings (P/E) benyttes en 10-års periode for at flade store udsving i markedskonjukturerne ud. CAPE minimerer herved udsvingene i ratioen, som er forårsaget af selskabernes overskudsgrad i løbet af en forretningscyklus. Udviklet af Professor Robert Shiller fra Yale University som en ratio til at måle markedet værdiansættelse. Kaldes derfor også "Shiller P/E".
Datterselskab, et selskab, hvor et andet selskab (moderselskabet) besidder flertallet (mere end 50 procent) af aktierne/anparterne og stemmerne. Samlet kaldes de en koncern.
Deflation, økonomisk udvikling, som er præget af et generelt og vedvarende fald i pris- og lønniveauet og ofte også af fald i den samlede produktion og beskæftigelse. Er der deflation i en længere periode, kan det sætte samfundsøkonomien i stå, idet det bedst kan betale sig at udskyde forbrug og investeringer. Eksempel: Er der en årlig deflation på 2% betyder det i praksis, at varer og tjenesteydelser bliver 2% billigere hvert år. Det er fordi din løn og opsparing vil forblive den samme, men priserne vil være lavere.
Depot, det sted en investors værdipapirer opbevares. Alle, der ejer aktier, skal have et depot. Eksempel: I danmark er værdipapirejerskab digitalt registreret hos VP securities (Værdipapircentralen), hvorfor indholdet i depotet kun er en registrering.
Developed market, fælles betegnelse for lande, som er veludviklet i relation økonomi og sit finansielle market. Eksempel: Når begrebet developed markets anvendes refereres typisk til USA, Canada, vesteuropæiske lande, Japan samt Australien. Danmark er et land med et developed market.
Direktion, et selskabs daglige ledelse. Direktionen ansættes af selskabets bestyrelse.
Discount rate (da: tilbagediskontering), tilbageskrivning af nettobetalinger ved beregning af en investerings eller finansieringsforms nutidsværdi. Metoden benyttes til vurdering og sammenligning af investeringer eller finansieringsformer (modsat nutidsværdi). Eksempel: Tilbagediskontering ved en given rate (discount rate) benyttes primært i to situationer: 1) Som reference til den rente kommercielle banker og andre finansielle institutioner betaler for at låne fra Nationalbanken. 2) I udarbejdelsen af discounted cash flow analyse (DCF) til at fastsætte nutidsværdien af et fremtidigt cash flow. En fornuftig måde at fastsætte en discount rate er at tage den aktuelle risikofrie rente og lægge en risikopræmie til, typisk i størrelsesordenen 6-10% afhængig af hvor høj risiko der er forbundet med investeringen.
Discounted Cash Flow (DCF), metode til værdiansættelse af investering, fx et børsnoteret selskab. Benyttes af mange analytikere til at beregn værdien af et selskab ved tage selskabs indtjening (EPS), estimere selskabets vækst i fremtiden og 'diskontere' dette tal tilbage til i dag. Grunden til at man diskontere er, at penge i dag er mere værd end penge i fremtiden (pga. inflation og risiko)
Diskonto, Den officielle udlånsrente, som pengeinstitutter (banker) kan låne til i Nationalbanken. Anvendes typiske som den ledende rentesats. Eksempel: I 1990 var diskoen i Danmark 8,5%, i år 2000 4,75% og i 2020 0,0%.
Earnings Before Interest and Tax (EBIT). Et selskabs indtjening før betaling af renteudgifter og skat.
EBITDA står for Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation og er et udtryk for et selskabs driftsresultat før renter, skat og afskrivning på driftsaktiver og immaterielle aktiver. Adskiller sig fra EBIT ved at også at udelade afskrivninger på driftsaktiver (depreciation) og immaterielle aktiver såsom goodwill (amortization).
Earnings Per Share (EPS), viser et selskabs indtjening pr. aktie. EPS er et centralt nøgletal i fundamental aktieanalyse, da det bl.a. tager højde for et selskabs udstedelse eller tilbagekøb af aktier og gør det muligt at se på udviklinger over tid.
Earnings yield (EBIT/EV), ratioen af en aktie eller et aktieindeks indtjening i forhold til prisen (aktiekursen). Earnings yield er således den reciprokke (omvendte) EV/EBIT. Earnings yield med andre ord et selskabs indtægt divideret med det investerede beløb og kan således tolkes som en 'rente' og sammenlignes ofte med obligationsrenten. Eksempel: Kan beregnes ved: 1 divideret med EV/EBIT ratioen. En EV/EBIT på 22 svarer til en earnings yield af 1 ÷ 22 = 0,045 eller 4.5%.
Egenkapital, den kapital (ressourcer), investorer har investeret i et selskab plus den del af virksomhedens overskud, der ikke er blevet udbetalt til aktionærerne, men bibeholdt i selskabet, samt opskrivninger af fx ejendomme. I et aktieselskab svarer egenkapitalen til summen af aktiekapital og reserver.
Emerging markets (EM), fællesbetegnelsen for nye markeder/lande med en væsentligt højere vækst end de etablerede/gamle markeder (developed markets, fx Danmark). Eksempel: Typiske emerging market er: Indien, Kina, Sydøstasien, Rusland og Sydamerika.
Emission, eller aktieemission er udstedelse af aktier. Dette kan ske ved oprettelsen af et selskab eller af et allerede eksisterende selskab, der ønsker tilførsel af ny kapital (kapitaludvidelse). For eksisterende selskaber sker emissionen ofte med fortegningsret for de nuværende aktionærer. Ved udstedelsen skal selskabet udarbejde et emissionsprospekt, der beskriver forholdene omkring selskabet og emissionen.
Enterprise Value (EV), summen af et selskabs børsværdi (market cap) plus gæld og fratrukket kontakter (eller tilsvarende kortsigtede aktiver). Det er i praksis den sum en køber vil benytte til at vurdere, hvor meget der skal betales for at købe hele (100%) af et selskabet. Ved køb af et selskab overtages ikke blot aktierne, men også selskabets gæld og kontakte indestående. Derfor er det interessant at kende selskabets værdi på gældfri basis, og giver et mere korrekt sammenligningsgrundlag, hvis to eller flere selskaber skal holdes op mod hinanden.   Eksempel: Enterprise value anvendes ofte som nøgletal i værdiansættelse, fx EV/EBIT eller EV/EBITDA. Anvendelse af EV gør det lettere at sammenligne selskaber med høj og lav gæld. Herudover kan EV bruges til at sammenligne med den pris som betales for køb af konkurrerende selskaber (både børsnoterede og private).
EV/EBIT, forkortelse for 'Enterprise Value to Earnings Before Interest and Tax'. EV er summen af et selskabs børsværdi (market cap) plus gæld og fratrukket kontakter (eller tilsvarende kortsigtede aktiver) og er i praksis er den pris en køber vil skulle betale for at købe hele (100%) af selskabet. EBIT er et selskabs indtjening før betaling af renteudgifter og skat (men efter afskrivning på driftsaktiver og goodwill).   Vendes beregningen om (EBIT/EV) kaldes dette ofte "earnings yield", hvilket er blevet anvendt af bl.a. Joel Greenblatt, professor på Columbia Business School
EV/S, forkortelse for 'Enterprise Value to Sales'. EV er summen af et selskabs børsværdi (market cap) plus gæld og fratrukket kontakter (eller tilsvarende kortsigtede aktiver) og er i praksis er den pris en køber vil skulle betale for at købe hele (100%) af selskabet. Sales er et selskabs omsætning, altså toplinje.
EV/S, short for 'Enterprise Value to Sales'. EV is the sum of a company's Market cap plus Debt and less Contacts (or equivalent short-term assets) and is in practice the price a buyer would have to pay to buy the entire company (100%). Sales is a company's turnover, i.e. top line.
EV/S, short for 'Enterprise Value to Sales'. EV is the sum of a company's Market cap plus Debt and less Contacts (or equivalent short-term assets) and is in practice the price a buyer would have to pay to buy the entire company (100%). Sales is a company's turnover, i.e. top line.
Exchange Traded Fund (ETF), forvaltede børsnoterede udenlandske investeringsbeviser. De har ofte en passiv strategi, og følger typisk et indeks, såsom en råvare eller en specifik sektor eller geografi. Deres passive strategi gør, at omkostningerne er relativt lave i forhold til aktivt forvaltede fonde. I lighed med danske investeringsbeviser handles de ofte til en kurs tæt på indre værdi (NAV). Eksempel: De største udbydere af ETF'er er Blackrock (iShares) og Vanguard. Se liste med vores anbefalede ETF'er.
Fast ejendom, et afgrænset areal eller et grundstykke med eventuelle bygninger. Den rådighed, som en ejendomsret giver en ejer af en fast ejendom, er ikke ubegrænset. Begrænsninger kan følge af aftale eller af ensidige erklæringer, fx en servitut. Eksempel: Huse, ejerlejligheder, erhvervsejendomme og grunde.
Finanstilsynet, den offentlige myndighed, der fører tilsyn med banker, forsikringsselskaber, realkreditinstitutter, børsmæglere, pensionskasser og investeringsforeninger. Du kan læse mere på Finanstilsynets egen hjemmeside.
Fondskode, også kaldet ISIN-koder, er unikke koder, som identificerer alle børsnoterede værdipapirer i hele verden. Eksempel: Coloplast B-aktiens ISIN-kode er DK0060448595.
Free float, udtryk der benyttes som betegnelsen for antal aktier i frit omløb og derved kan handles på børsen. Aktieposter ejet af fonde, staten, selskabets ledelse, samt majoritets- og krydsejerskaber indgår ikke.
Fundamental analyse, en metode til at værdiansætte et selskabs værdi (intrinsic value) baseret selskabets nøgletal. Modsat teknisk analyse, som alene ser på prisudviklingen (kursen) af en aktie.
Gearing, belåning af værdipapirer med det formål at foretage yderligere investeringer. Denne investeringsform er risikobehæftet, idet kursfald kan medføre, at aktierne må tvangssælges og derved kan give investorer økonomiske tab. Eksempel: Danske investeringsforeninger er ikke gearet. Hedgefonde er ofte gearet, og ETF'er kan være gearet.
General Accepted Accounting Principles (GAAP), den primære amerikanske regnskabsstandard. Børsnoterede amerikanske selskaber skal følge GAAP i forbindelse med revisionen af deres årsregnskab.
Generalforsamling, Én gang årligt afholder selskaber ordinær generalforsamling, hvor aktionærer har ret til at deltage og har stemmeret ved beslutningstagen. Virksomheden kan ved specielle lejligheder vælge at afholde ekstraordinær generalforsamling.
Going concern, en regnskabsmæssig forudsætning om, at driften af et selskab formodes at fortsætte. Eksempel: Going concern er i regnskabsreglerne en grundlæggende forudsætning i selskabers årsregnskab. I økonomisk pressede selskaber kan revisor tage forbehold for forudsætningen om going concern. Det vil være et meget alvorligt faresignal.
Goodwill, udtryk for forskellen mellem den bogførte værdi af et selskab og dets markedsværdi. Goodwill registreres typisk ved opkøb af andre selskaber, hvor købsprisen overstiger den bogførte værdi. Goodwill er et immaterielt aktiv.
Gross Merchandise Value (GMV), den samlede værdi af varer solgt over en given periode mellem to forbrugere (customer-to-customer, C2C) på en markedsplads.   Eksempel: Online markedspladser som typisk benyttes af private til at købe og sælge genstande og varer, fx eBay, Den Blå Avis og Alibaba's Taobao.
Handelsomkostning, den omkostning der påløber ved at foretage handel i værdipapirer. Omkostningen indeholder kurtage, som er den provision, børsmægleren eller banken tager ved køb og salg af værdipapirer. Kurtagen udgør ofte en procentdel af det handlede beløb med et minimumsbeløb.
Henlæggelse, den egenkapital, der findes i et selskab ud over dets aktie- eller indskudskapital (og ikke at forveksle med hensættelser). Eksempel: Henlæggelser dannes normalt ved den opsparede del af virksomhedens nettooverskud, men kan også forekomme ved udstedelse af aktier eller anparter til overkurs, ved opskrivning af anlægsaktiver mv.
Holdingselskab, et aktie- eller anpartsselskab (eller anden type af selskab), hvis eneste eller overvejende formål er at eje aktier eller anparter i et eller flere bestemte selskaber eller i selskaber inden for en koncern. Via sin aktie- eller anpartsbesiddelse øver holdingselskabet kontrollerende indflydelse.
Immaterielle anlægsaktiver, ikke-synlige ressourcer, som et selskab har valgt at investere i med henblik på at opnå fordele for produktion og salg. Eksempel: Blandt de immaterielle anlægsaktiver er fx. patentrettigheder, goodwill og licensaftaler. Når et selskab køber et andet selskab vil en del af prisen typisk komme at stå som goodwill under køberens immaterielle aktiver i selskabets balance.
Indeksfond, en fond som strategi at købe samme andel af hver selskab, som aktierne indgår med i det indeks, fonden har valgt at følge. Afkastet vil derfor svare til udviklingen i indekset inklusiv selskabernes udbytter minus foreningens omkostninger. Kaldes også en passivt forvaltet investeringsforening. Se vores anbefalede indeksfonde.
Inflation, udtrykket bruges normalt om stigninger i de gennemsnitlige forbrugerpriser, typisk målt ved forbrugerprisindekset. Inflation medfører, at købekraften af en given sum penge mindskes. Eksempel: EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) var for de 27 EU lande 1,7% i marts 2021. I USA benyttes ofte Consumer Price Index (CPI)
Investeringsforening, en forening, der har til formål at besidde og administrere beholdninger af værdipapirer. Som investor kan man købe et investeringsbevis, som udgør en ejerandel af investeringsforeningen. Investor overlader derved den videre investering i værdipapirer og risikospredningen i sine investeringer til investeringsforeningen. Eksempel: Der skelnes mellem udbyttebetalende og akkumulerende investeringsforeninger, hvor førstnævnte udbetaler udbytte til medlemmerne, mens sidstnævnte geninvesterer årets udbytter.
Investor, en person, der placerer midler i aktiver såsom aktier og obligationer med henblik på at få et langsigtet afkast og fastholde opsparingens værdi. Der skelnes ofte mellem investorer og spekulanter der typisk er kortsigtede (dage, uger).
Junk bond, betegnelse for erhvervsobligationer, der ikke har opnået ratingen 'Investment Grade'.
Kapital, i investeringsmæssig sammenhæng de ressourcer, som en virksomhed har, fx bygninger, uddannet personale, indestående beløb.
Kapitalindkomst, den skattemæssige betegnelse for de skattepligtige indtægter, der henhører under formueindtægt og -udgift. Eksempel: Renteindtægter og -udgifter, valutagevinster og kursgevinster på obligationer hører til her.
Konkurs, en virksomhed eller person der ikke er i stand til at betale sine kreditorer (det selskab/bank der har et tilgodehavende), kan enten direkte eller efter en betalingsstandsning meldes konkurs eller indgive konkursbegæring. Dette medfører, at virksomheden (eller personen) ikke længere kan disponere over sine aktiver. Virksomheden vil enten blive solgt eller afviklet, og de realiserede værdier udbetales til kreditorerne. Kun restbeløbet tilfalder ejerne (aktionærerne).
Kurstab, det tab en investorer får, når han/hun sælger sine aktier (eller et andet aktiv) til en lavere kurs end den den kurs, de oprindeligt er købt til. Med andre ord den negative forskel mellem købskurs og salgskurs.
Kurtage, den omkostning (provision), som en børsmægler eller et pengeinstitut tager for at gennemføre køb og salg af værdipapirer. Kurtagen udgør ofte en vis procentdel af det handlede beløb med en minimumskurtage. Kurtage og depotgebyr er de to typiske omkostninger ved at handle og eje værdipapirer i et værdipapirdepot.
Lagerprincippet, det grundlæggende princip, at gevinst eller tab som forskellen mellem aktiernes værdi ved indkomstårets begyndelse og afslutning. Der sker således beskatning af gevinst eller gives fradrag for tab, selv om aktierne ikke er solgt og gevinsten eller tabet ikke er realiseret. For aktier, der er erhvervet i indkomstårets løb, anvendes anskaffelsessummen i stedet for værdien ved indkomstårets begyndelse.
Likvide midler, værdier man umiddelbart kan disponere over, typisk kontanter og bankindestående. Det vil sige, at værdierne kan handles med og omsættes uden videre.
Long ('go long'), på dansk ”ligge langt” - betyder almindelig investering i papirer med forventning om fremtidig kursgevinst. Modsat af ”go short”.
Market cap (da: aktiekapital), summen af samtlige udstedte aktiers pålydende værdi i et selskab.
Median, den midterste værdi i en sorteret talrække. Eksempel: Hvis der er meget høje eller lave værdier i talrækken, giver medianen en bedre beskrivelse end gennemsnittet.
Nedskrivning, nedsættelse af anlægsaktivers værdi, når der i en virksomhed konstateres værdiforringelse af mere varig karakter. Eksempel: Ejer et selskab en byggegrund, hvor der konstateres forurening vil dette ofte føre til en nedskrivning af dette anlægsaktivs værdi.
Obligation, et værdipapir hvor en stat eller et selskab som udsteder rejser kapital. Udstederen modtager et beløb - en hovedstol - fra investoren (beregnet i forhold til den kurs det udstedes til), som så til gengæld forrentes og afdrages af udstederen. Obligationsejeren modtager herefter løbende rentebetalinger, og når obligationen udløber betales hovedstolen til obligationsejeren. Eksempel: Låntagerne er typisk staten, realkreditinstitutter eller virksomheder. Udstederen forpligter sig til på aftalte terminstidspunkter at erlægge en række ydelser til indehaveren af obligationen som dækning af afdrag og renter. Typisk vil lånet i dit hus eller lejlighed være en realkreditobligation.
Omsætning (eng. revenue), værdien af en virksomheds samlede indtægter ved salg af sine varer eller tjenesteydelser i en given periode, fx måneder eller et år. Indenfor investering er der typisk tale om omsætning i et givent kvartal eller regnskabsår. Man taler desuden om omsætning i en aktie, som er omfanget af handel med et given værdipapir (eng. turnover). Eksempler: Nettoomsætning er omsætning eksklusive moms, skatter og afgifter. Bruttoomsætning er omsætning inklusive moms, skatter og afgifter.    
Option, et værdipapir, som giver indehaveren ret -men ikke pligt - til at købe eller sælge en fordring til en bestemt pris inden for en bestemt periode eller et bestemt tidspunkt. Optioner er delt op i call optioner og put optioner, som giver ret til hhv. køb og salg. Der skelnes mellem europæiske og amerikanske optioner. Europæiske optioner kan køberen udnytte på optionens udløbsdato, mens amerikanske optioner kan udnyttes i hele perioden (fra de erhverves, til de udløber). Der findes dog også europæiske optioner, der kan handles inden udløbsdatoen, ved at der fastsættes priser for hver handelsdag indtil udløbet. Eksempel: Den mest almindelige form for option er en aktieoption, der giver indehaveren af optionen ret til at købe eller sælge en aktie til en bestemt pris.
Over the counter (OTC-handel), værdipapirhandel, der foregår “over disken”, dvs. uden for en organiseret markedsplads såsom NASDAQ.
Overskud (eng: profit), forskellen mellem et selskabs indtægter og udgifter for en given periode.
Pari, begreb som anvendes til at repræsentere kurs 100, dvs. en pris på 100 procent af et værdipapirs pålydende værdi. Anvendes ofte for obligationer, hvor kurs 100 er 'pari'.
Passiv investering, investeringer som følger en på forhånd fastlagt strategi, hvor investoren ikke selv bestemmer hvilke enkeltstående selskaber, der skal investeres i. Det modsatte af aktiv investering. Eksempel: Der findes et omfattende udbud af indeksforeninger og ETF'er, både i Danmark og internationalt, som udbyder passiv investering. Verdens største ETF'er State Street's S&P 500 ETF (ticker: SPY), som i 2021 havde ca. 370 mia USD i fonden (Asset Under Management - AUM)
Passiver, summen af et selskabs kort- og langfristede forpligtelser (gæld) samt egenkapital. Passiverne er således et udtryk for den kapitalfremskaffelse, der skal finansiere aktiverne. Passiverne udgør den ene halvdel af selskabets balance og er i bogholderimæssig sammenhæng balancens kredit-side. Passiver modsvares af aktiver i balancens debetside.
Price/earnings (P/E), angiver forholdet mellem et selskabs aktiekurs og indtjening per aktie (Earnings Per Share / EPS). Eksempel: Tallet kan benyttes til at vurdere om en aktie er højt eller lavt prissat. Det kan både være i forhold til hele markedet, til sektoren selskabet er i eller ifht. selskabet egen historiske P/E. P/E kan enten beregnes ud fra historiske tal eller fremtidige estimater, typisk indtjening de kommende 12 måneder (forward P/E). Har selskabet negativ indtjening (tabsgivende) kan i stedet benyttes P/S.
Price/Earnings to Growth (PEG ratio), et nøgletal hvor et selskabs P/E holdes op mod selskabets vækst. Det beregnes som selskabets P/E-tal divideret med den skønnede vækst i EPS i en given periode, typisk 1 eller 2 år. Eksempel: P/E-kvote: 15 Vækst i EPS: 7% PEG = 15/7 = 2,1 På samme måde som en lav P/E kan en lav PEG indikere en attraktiv aktien. Generelt har et selskab med høj vækst en høj P/E, da væksten er indregnet i den aktuelle aktiekurs.
Price/Sales (P/S), angiver forholdet mellem et selskabs aktiekurs og omsætning. P/S er således et mål for, hvordan aktiemarkedet vurderer selskabets salg ('toplinjen') og dermed de grundlæggende muligheder for at tjene penge fremadrettet (bundlinjen). Eksempel: Tallet kan benyttes til at vurdere om en aktie er højt eller lavt prissat. Det kan både være i forhold til hele markedet, til sektoren selskabet er i eller ifht. selskabet egen historiske P/S. Det kan være et fint alternativt nøgletal til P/E, hvis et selskab har underskud (negativ indtjening). En af begrænsningerne ved P/S er, at nøgletallet ikke fortæller noget om selskabets evne til at tjene penge - altså indtjening eller 'bundlinje'. P/S kan enten beregnes ud fra historiske tal eller fremtidige estimater, typisk indtjening de kommende 12 måneder (forward P/S).
Real estate, a specific area or plot of land with any buildings. The disposal that a property right gives to an owner of immovable property is not unlimited. Restrictions may result from agreement or from unilateral declarations, e.g. an easement. Example: Houses, condominiums, commercial properties and land.
Real estate, a specific area or plot of land with any buildings. The disposal that a property right gives to an owner of immovable property is not unlimited. Restrictions may result from agreement or from unilateral declarations, e.g. an easement. Example: Houses, condominiums, commercial properties and land.
Realisationsprincippet, det grundlæggende princip, at indkomst og tab skal være realiseret, før de påvirker indkomsten.
Reserve, en virksomheds akkumulerede (optjente) kapital til imødegåelse af tab.
Return on Equity (ROE), nøgletal som måler afkastet af den investerede kapital (da: egenkapitalforrentning). Beregnes ved at dividere et selskabs indtjening med egenkapitalen (equity). Fordi aktionærernes egenkapital er lig selskabets aktiver minus gæld, kan ROE anses som return on net assets. Eksempel: ROE er et relevant nøgletal til at vurdere finansielle selskaber såsom banker og forsikringsselskaber. Om en given ROE er tilfredsstillende vil afhænge af hvad der er normalt et selskabs sektor eller konkurrenter. S&P 500 ligger på ca 14% ROE i gennemsnit.
Return on Invested Capital (ROIC), et centralt nøgletal for mange virksomheder, der sætter måltal for return on invested capital. Return on invested capital kan beregnes som EBITA divideret med gennemsnitlig investeret kapital. Eksempel: Sammenholdes et selskabs ROIC med Weighted Average Cost of Capital (WACC) vil man kunne se om investeret kapital anvendes effektivt. Hvis ikke ROIC overstiger WACC vil det give et negativt afkast for selskabet og den kapitalen bør derfor anvendes til andre formål, fx udbytter eller aktietilbagekøb.
Return on Investment (ROI), afkastet af en investering udtrykt i procent af det investerede beløb. ROI beregnes ved at dividere afkastet med prisen for investeringen. ROI er en populær måde at evaluere og sammenligne afkastet på forskellige investeringer. Eksempel: Sofie investerer 1.000 kr. i aktieselskabet Novo Nordisk i 2020 og sælger akterne et år senere for 1.200 kr. For at beregne ROI for denne investering divideres nettoafkastet (1.200 kr - 1.000 kr = 200 kr) med det investerede beløb (1.000 kr), hvilket giver en ROI på: 200 kr/1.000 kr = 20%.
Risiko, muligheden for lide et permanent økonomisk tab. Karakteriseret ved at sandsynligheden og udfaldsrummet ikke er kendt på forhånd. Eksempel: Da vi her på Børsgade definerer risiko som muligheden for et permanent tab, er det vanskeligt at sætte et tal på risikoen. Men det betyder samtidig, at risikobegrebet bliver meget tættere på den virkelighed, som mange private investorer reelt står overfor. Ud fra denne definition er et væddemål om at slå en sekser med en terning ikke et spørgsmål om risiko (ligesom andre spil på et casino). Udfaldet er rigtig nok uvist, men sandsynligheden for tab/gevinst og størrelsen heraf er kendt på forhånd. Investeringer med høj risiko vil ofte være karakteriseret ved en kombination af høj pris på anskaffelsestidspunktet i forhold til den fundamentale værdi samt en række karakteristika, som gør investeringen sårbar, fx nye selskaber uden en historik for succes, meget konkurrenceprægede brancher, selskaber med kun ét produkt eller selskaber med én stor kunde. Et konkret eksempel er et nystiftet biotekselskab, der har påbegyndt udviklingen af ét nyt præparat, som endnu ikke er blevet godkendt og lanceret og derfor ikke har kunder. Dette vil ofte være en risikabel investering, da vi endnu ikke ved, om produktet nogensinde bliver en realitet.
Risikofri rente (eng: risk free rate), den rente investor kan få ved købe en såkaldt risikofri investering. Der er således tale om et sikkert afkast, hvor investor ikke løber en reel risiko i samme grad som ved investering i fx aktier. Eksempel: I praksis anvendes ofte den effektive rente på en 10-årig statsobligation (i USA kaldet 'T-bills'). Warren Buffet anvender den risikofri rente til at sammenligne med afkastet af en given investeringer. Også FSR og Skattestyrelsen benytter den 10-årige statsobligation som den risikofri rente i beregning af værdiansættelser. Det betyder i praksis, at den i 2021 ligger omkring 1,5% i USA og omkring 0% i Danmark.
Risikovillighed, i hvor høj grad en investor er villighed til at påtage sig risiko (lide et permanent tab). Eksempel: En høj grad af risikovillighed viser sig ved, at en investor gerne foretager investeringer med mulighed for at lide større økonomiske tab mod en forventning om et tilsvarende højere afkast.

Sharpe ratio, en metode til at beregne en investerings 'risiko-justerede afkast' i en given periode. Navngivet efter metodens opfinder, nobelprismodtager William F. Sharpe.

Sharpe ratio'en indikerer, hvor godt afkastet af en aktieinvestering er i forhold til afkastet af den amerikanske statsobligation (den risiko fri rente). Jo højere afkast per enhed af volatilitet (pris-udsving), des højere risiko-justeret afkast. Med andre ord: Højt afkast og lille prisudsving er godt - Lavt afkast og store prisudsving er dårligt.

Udfordringen med ratio'en er, at risiko ikke alene kan opgøres ved at se på en givens aktie's prisudsving (volatilitet). Når det er sagt findes der ikke nogen god måde til at kvantificere en investerings fundamentale risiko-justerede afkast, hvorfor Sharpe ratioen er et uperfekt, men anvendeligt værktøj.

Eksempel: En investering i et børsnoteret selskab forventes af give et afkast på 25%. Vi sætter den 'risiko-frie-rente' til 2,7% (rente på statsobligation). Standardafvigelsen for aktien er 20%. Under disse konditioner beregnes Sharpe ratioen således:

25-2,7/20 = 1,11

En sharpe ratio over 1,0 er normalt anset for en 'god' investering, over 2.0 er en rigtig god investering. Under 1 er normat ikke optimalt.

Short (da: gå kort), det at sælge lånte værdipapirer mod forventning om fremtidigt kursfald. Falder aktien i pris, vil den senere kunne købes for en lavere pris og en investor kan tager differencen i profit.
Spekulant, betegnelse for en person, der køber eller sælger aktiver, såsom værdipapirer, med det motiv at udnytte senere prisændringer til at sælge eller købe igen for at få en fortjeneste. Eksempel: Spekulative bobler opstår, når prisstigninger alene fremkaldes af forventninger om højere priser i fremtiden. Markedet kan således blive drevet af skift i forventningerne med store prisændringer til følge - også selvom de underliggende markedsforhold eller det enkelte selskabs fundamentaler ikke har ændret sig. Dette kan medføre store kursændringer og øge volatiliteten i markedet.
Spinoff, når et (moder)selskab stifter et nyt uafhængigt (datter)selskab ved at sælge eller distribuere nye aktier fra sin eksisterende forretning. Spin off kaldes også spaltning. Eksempel: Årsagen til en spin off er oftest, at moderselskabets strategi har ændret sig, så aktiviteterne i datterselskabet ikke passer godt ind i moderselskabets virksomhed. Af større danske eksempler kan nævnes Maersk's spin off af sin olie- og gasforretning i selskabet The Drilling Company of 1972 A/S i 2019 samt Novo Nordisk split af sine IT aktiviteter til Nordisk IT i 1994 og børsnotering heraf under navnet NNIT i 2015.
Spread, forskel mellem to priser, renter eller yields. Den mest almindelige anvendelse er "bid-ask" spread for en aktie eller andet værdipapir, som er forskellen mellem købs- og salgsprisen.
Standard & Poors 500 (S&P500), det ledende amerikanske aktieindeks udarbejdet af det amerikanske kreditvurderingsbureau, Standard and Poor’s Corporation. Indekset er udarbejdet på baggrund af de 500 mest omsatte aktier noteret på New York Stock Exchange og Nasdaq.
Stemmeret, retten til at stemme på et selskabs generalforsamling. Graden af stemmeret afhænger af antallet af aktier, der ejes i det pågældende selskab, samt om det er A- eller B-aktier.
Systematisk risiko, den risiko der følger af en generel usikkerhed i økonomien, fx inflation, økonomisk politik mv. Det betyder i praksis, at det ikke er muligt at diversificere sig ud af systematiske risiko, når man taler aktieinvestering. Alene den usystematiske (selskabsspecifikke) risiko.
Teknisk analyse (TA), analysemetode der tager udgangspunkt i et værdipapirs historiske kursudvikling. Dette med henblik på at kunne afdække et mønster i kursudviklingen til brug for en forudsigelse af den fremtidige kursudvikling.
Trailing P/E, et selskabs P/E-kvote beregnet på grund af aktiens aktuelle kurs divideret med de seneste 12 måneders indtjening per aktie (EPS). Hvis ikke andet er angiver er P/E ratioen normalt historisk, dvs. trailing. Benyttes analytikernes estimat for indtjeningen fremadrettet er der tale om "forward P/E".
UCITS, forkortelse for "Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities", fælles EU-regler for investeringsfonde og ETF'er. Hvis en investeringsfond eller ETF opfylder UCITS-direktivet kan den markedsføres i alle EU-lande.
Udbytte (eng. dividend), den andel af et aktie- eller anpartsselskabs disponible (frie) reserver (optjente kapital), som på generalforsamlingen kan besluttes udbetalt til selskabets ejere i forhold til deres andel af selskabets aktie- eller anpartskapital. Udbytte kaldes ofte dividende. Danske aktie- og anpartsselskaber har desuden mulighed for at udbetale ekstraordinært udbytte i løbet af året, såfremt der er tilstrækkelige reserver dertil. Det skal fremgå af selskabets vedtægter, hvordan udbytte udbetales.
Værdipapir, fællesbetegnelse for aktier, obligationer, optioner m.m.
Volumen, udtryk for omsætning (handler ved køb/salg) i en given aktie.
Warrant, en tegningsret der giver indehaveren ret til i en fastsat periode at tegne aktier i et selskab til en fastsat pris.
Weighted average cost of capital (WACC), det vægtede gennemsnitlige afkastkrav, som aktionærer og långivere forventer af deres investerede kapital i et selskab. Alle kilder af kapital, herunder aktier, obligationer og langsigtede lån mv. vægtes proportionelt. Eksempel: WACC kan bruges som et afkastkrav (hurdle rate), som selskaber og investorer kan holde op ROIC. Overstiger ROIC ikke WACC vil det være økonomisk rentabelt at selskabet investerer i vækst. WACC benyttes ofte som discount rate i en Discounted Cash Flow (DCF) beregning.